În general, materialele folosite la construcţia caselor şi anexelor gospodăreşti au fost: piatra pentru temelie, chirpicii şi ceamurul pentru pereţi, lutul pentru lipitură, lemnul pentru tâmplărie, stuful, ţigla, tabla și plăcile de azbociment pentru acoperiş.
La ridicarea caselor, ca şi la strângerea recoltelor, un rol însemnat îl avea claca, o formă benevolă de întrajutorare între localnici, care se întâlneşte în multe alte comunităţi etnice, nu doar la cele lipoveneşti”, scrie dr. Cerasela Dobrinescu în cartea sa ”Rușii lipoveni din Dobrogea – istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a sec. al XVIII-lea – 2011”.
Elementele specifice în arhitectura tradițională a caselor rușilor lipoveni din Dobrogea
Un element specific în arhitectura tradițională a caselor rușilor lipoveni din Dobrogea este construirea locuințelor pe lungime. Ele au fațada principală orientată către grădina de flori și curte, căreia rușii lipoveni îi spun dvor.
”În Dobrogea, dominantă este casa cu trei camere şi o bucătărie (cuhnia). Aceasta din urmă, deseori era amplasată într-un corp separat, aflat în curte, fie în faţa casei, fie poziţionat lateral faţă de casă.
Faţada secundară a casei este orientată către stradă, iar pe această latură se află prispa (zavalinka), care capătă, în unele cazuri, aspectul şi dimensiunile unei bănci. Zavalinka avea rostul ei, nefiind construită la întâmplare: „ţinea casa, să nu alunece la vale” şi era, totodată, locul pe care stăteau femeile care „făceau clacă”.
Această latură de la stradă poate fi liberă, neîmprejmuită cu gard, iar la casele mai vechi, fereastra de pe această latură, corespunzătoare camerei curate sau camerei din faţă (peredniia hata), este acoperită cu obloane de lemn, vopsite în culori vii.
Lasă un răspuns