”Simboluri de Ziua Dobrogei”, primul proiect al Asociației Dobrogea de Patrimoniu

Asociația Dobrogea de Patrimoniu organizează evenimentul intitulat ”Simboluri de Ziua Dobrogei”, duminică, 14 noiembrie, de la ora 11.00, în Piața Ovidiu din Constanța. Cu această ocazie, constănțenii vor putea vedea primul proiect realizat de ONG-ul care și-a propus să promoveze, cu sprijinul persoanelor fizice și juridice, patrimoniul material și imaterial din Dobrogea.

 

”Simboluri de Ziua Dobrogei”, un eveniment despre libertate

Proclamația domnitorului Carol I către dobrogeni, din 14 noiembrie 1878, este cel mai puternic mesaj de Ziua Dobrogei, chiar și după 143 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

Asociația Dobrogea de Patrimoniu a gravat un fragment din această declarație importantă, pe o placă din granit, care este montată în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, pentru a ne aminti mai des de însemnătatea acestei zile.

 

”Simboluri de Ziua Dobrogei”, un eveniment despre multiculturalitate

Dobrogea este un spațiu multicultural și multiconfesional, care găzduiește 18 minorități.

Proclamația Domnitorului Carol I a fost tipărită în noiembrie 1878 în mai multe limbi, respectiv în română, turcă, greacă și bulgară și a fost răspândită prin foi volante, pentru ca toată populația să aibă acces la noile reguli impuse.

Fără minoritățile ei, Dobrogea nu ar fi acum completă, tocmai de aceea, reprezentanții etniilor din Constanța vor participa la evenimentul dedicat Zilei Dobrogei.

 

”Simboluri de Ziua Dobrogei”, un eveniment despre clădiri de patrimoniu din Constanța

Două dintre clădirile simbol ale orașului de la malul mării, ”Palatul Comunal”, primul sediu construit pentru Primăria Comunei Urbane Constanța și Cazinoul, cel mai apreciat monument istoric din oraș au fost gravate, alături de poveștile lor, pe două plăci din granit, care vor fi montate în Piața Ovidiu. Plăcile au o realizare grafică excelentă, făcută de unul dintre membrii Asociației Dobrogea de Patrimoniu, Diana Drăghici, studentă în anul IV la Facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu din București, care a proiectat 2D clădirea-simbol a orașului, Cazinoul, cel mai cunoscut și mai vizitat obiectiv de patrimoniu din Constanța.

 

prima-primarie-a-constantei-palatul-comunal-muzeul-de-arta-populara-constanta

 

Am gravat pe o placă ”Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Urbane Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Timp de peste 60 de ani, palatul a fost sediul Direcției de Poștă si Telegraf, iar din 1970, clădirea, acum monument istoric, găzduiește Muzeul de Artă Populară Constanta, care deține peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea.

 

 

Cazinoul-din-constanta-monument-istoric-gravat-de-asociatia-dobrogea-de-patrimoniu-in-piata-ovidiu-eveniment-simboluri-de-ziua-dobrogei

 

De asemenea, am ales să gravăm pe o placă de granit Cazinoul , pentru este clădirea-simbol a orașului și cel mai cunoscut monument istoric din Constanța, deși, când a fost construit era criticat și comparat cu un dric.

La inaugurarea oficială, pe 15 august 1910 a participat și Principele Ferdinand, iar Regina Elisabeta a patronat serate culturale la Cazinoul din Constanța.

Istoria edificiului proiectat de arhitectul Daniel Renard în stil Art Nouveau este, pe cât de lungă, pe atât de complicată.

Dintr-un loc în care se strângea toată lumea bună să se distreze, Cazinoul a devenit, în august 1916, spital de campanie pentru Crucea Roșie, în timpul Primului Război Mondial. Imobilul a fost lovit de schije și, ulterior, autoritățile au decis să îl repare.

În 1941, trupele germane s-au stabilit în clădirea Cazinoului, însă aceasta a fost bombardată din nou în al Doilea Război Mondial. Reparațiile au fost realizate 10 ani mai târziu, cu ajutorul deținuților politic.

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu vă solicită sprijinul pentru a continua proiectele de promovare a clădirilor istorice

Asociația Dobrogea de Patrimoniu va continua acest proiect și o să graveze pe plăci de granit, cu ajutorul sponsorilor și al constănțenilor care doresc să facă donații, alte monumente istorice reprezentative pentru Constanța.

Considerăm că avem nevoie de mai multe simboluri în oraș, că trebuie să cunoaștem mai bine istoria și poveștile clădirilor de patrimoniu, pentru a le aprecia mai mult.

Dacă rezonezi cu misiunea noastră, te așteptăm în echipa Asociației Dobrogea de Patrimoniu. Devino voluntar și te poți implica și tu, pentru a îmbunătăți, împreună, imaginea Constanței.

Puteți susține și voi proiectele Asociației Dobrogea de Patrimoniu, cu o donație care poate fi făcută direct de pe site-ul nostru.

De asemenea, vă încurajăm să redirecționați 3,5% din impozitul pe venit, la începutul anului 2022, pentru a ne ajuta să mergem mai departe cu proiectele noastre, care sunt destinate întregii comunități.

Dacă ești persoană juridică plătitoare de impozit pe profit, te rugăm să redirecționezi până la 20% din impozitul pe profit pe anul în curs, către Asociația Dobrogea de Patrimoniu. În loc să ajungă la stat, banii tăi se transformă în proiecte frumoase pentru Dobrogea.

Chiar și microîntreprinderile ne pot ajuta să ducem mai departe poveștile despre patrimoniul cultural, material și imaterial al Dobrogei. IMM-urile pot redirecționa 20% din impozitul plătit statului, către Asociația Dobrogea de Patrimoniu. Este cea mai bună metodă prin care tu poți decide, în locul statului român, cum sunt cheltuite o parte din impozitele tale.

Vă mulțumim pentru sprijinul și încrederea pe care ni le acordați și promitem că vom oferi, la rândul nostru, transparență și proiecte frumoase pentru Constanța.

 

”Simboluri de Ziua Dobrogei”, un proiect realizat cu ajutorul sponsorilor

Proiectul pe care vi-l prezentăm de Ziua Dobrogei în Piața Ovidiu a fost făcut în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.

Realizarea simbolurilor care evidențiază dezvoltarea orașului de la malul mării după Unirea Dobrogei cu țara, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul agenților economici: Mesta Marmură și Travertin și Discover Dobogea.

Cele două societăți comerciale au oferit, în mod gratuit, Asociației Dobrogea de Patrimoniu, materialele și resursele necesare pentru realizarea și punerea în operă a proiectului. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 10.000 de euro.

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu vă invită la evenimentul ”Simboluri de Ziua Dobrogei”

Vă așteptăm 14 noiembrie, la ora 11.00, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, la evenimentul ”Simboluri de Ziua Dobrogei”. Dacă nu reușiți să ajungeți, simbolurile pe care le-am realizat vor rămâne în permanență în Piața Ovidiu, astfel că le veți putea vedea oricând aveți drum prin zona Peninsulară a Constanței.

 

simboluri-de-ziua-dobrogei-asociatia-dobrogea-de-patrimoniu

 

La eveniment vor participa autorități locale, președinții etniilor din Dobrogea, care vor susține alocuțiuni cu ocazia Zilei Dobrogei, dar și constănțenii interesați de eveniment.

Manifestarea va respecta normele impuse de pandemia de COVID-19, astfel că numărul participanților va fi redus, iar purtarea măștii este obligatorie.

La mulți ani buni, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *