Topalu, comuna cu cea mai valoroasă colecție de artă din mediul rural românesc

Situată pe malul Dunării, într-o zonă foarte pitorească din județul Constanța, comuna Topalu găzduiește Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă”, unde întâlnim cea mai impresionantă colecție de artă din mediul rural românesc. Mulți turiști și constănțeni merg la Cetatea Capidava, dar puțini știu că, la 7 km de aceasta, există Muzeul de Artă din Topalu, unde pot admira o colecție foarte valoroasă de tablouri și sculpturi ce poartă semnături ale celor mai valoroși artiști din România.

 

Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” este amenajat în Topalu, în fosta casă a familiei

Colecția ”Dinu și Sevasta Vintilă” este formată din 228 de opere de pictură, sculptură și grafică, pe care doctorul Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.

Muzeul de Artă de la Topalu este amenajat în casa părintească a răposatului medic, pe care el a donat-o, cu toată colecția de lucrări de artă strânsă de-a lungul vieții, în memoria părinților și a comunei sale natale.

”În această casă s-a născut doctorul Gheorghe Vintilă. Părinții săi au fost primii învățători ai comunei, cei care au construit și prima școală. Donația a fost făcută în anul 1960.

Casa a fost renovată în acel an, pentru că era folosită de localnici. Doctorul Vintilă s-a mutat în București, împreună cu părinții, în 1914, iar aceștia au fost inițiatorii Școlii de băieți ”Alexandru Vlahuță”.

Doctorul și-a continuat studiile și, din 1920, când era student a început să achiziționeze lucrări de pictură, aceasta fiind o pasiune a lui”, a declarat pentru Dobrogea de Patrimoniu, muzeograful Maria Buzatu de la Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu.

 

La Muzeul din Topalu sunt expuse lucrări ale pictorilor români renumiți

Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu este singura instituție de artă din mediul rural din România, de acest fel. Aici sunt expuse 228 de lucrări originale de pictură și sculptură și cuprinde întreaga școală de pictură românească.

”Muzeul găzduiește opere ale celor mai importanți creatori români: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Paladi, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Jean Alexandru Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han și mulți alții. Avem și pictură contemporană, tablouri semnate de Ion Bițan, Crăciun, Almășan, Ciucurencu și Piliuță.

 

Doctorul Vintilă a fost colecționar de artă din perioada studenției

Pasionat de artă încă din tinerețe, doctorul Gheorghe Vintilă l-a cunoscut pe sculptorul Oscar Han. Artistul i-a oferit foarte multe informații despre pictură, l-a îndrumat ce să colecționeze și l-a însoțit la fiecare achiziție. În felul acesta, doctorul Dinu Vintilă a reușit să cunoască ”grupul celor 4”: Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și sculptorul Oscar Han, grup care a pictat și sculptat mult și în Dobrogea, la Balcic.

”În felul acesta, doctorul Vintilă a reușit să adune o mare colecție formată din 18 lucrări Tonitza, Șirato și Dimitrescu. De la Tonitza a cumpărat tablouri cu specific dobrogean, pentru că și-a dorit ca lucrările să aibă culori calde, nuanțe discrete, dar a vrut și portrete de turci și de tătari.

După aceea, l-a cunoscut pe pictorul Theodor Pallady și a reușit să adune și de la el un număr impresionant de lucrări.

Tot cunoscând pictorii din acea perioadă, Gheorghe Vintilă a strâns 228 de opere de pictură, sculptură și grafică, pe care, în 1960 le-a donat. Singura dorință pentru a lăsa comunității această mare colecție, a fost să fie înmormântat aici, în curtea muzeului.

În 1978, când a încetat din viață, nu i s-a putut îndeplini această dorință, dar, după 1990, noi l-am adus și este înhumat în curtea muzeului, lângă bustul realizat de sculptorul Oscar Han, cel mai bun prieten al său”, a precizat pentru Dobrogea de Patrimoniu, muzeograful Maria Buzatu.

 

”I-am promis doctorului Vintilă că voi avea grijă de muzeu”, spune Maria Buzatu, muzeograf de 50 de ani la Topalu

Muzeograful Maria Buzatu este de 50 de ani administratorul instituției de cultură de la Topalu.

”I-am promis doctorului Vintilă că mă voi avea grijă de această colecție, atât cât voi putea. Am lucrat și fără bani, pentru că mă despart foarte greu de aceste tablouri, aici a fost copilăria mea, aici a fost tot, copiii mei au crescut aici. M-a rugat să îi îngrijesc lucrările, pentru că este munca lui de 40 de ani.

L-am cunoscut personal pe doctorul Vintilă. Îmi povestea întotdeauna despre grupul în care se învârtea, despre pictorii, de artiștii pe care îi cunoștea.

El a profesat ca medic la București, la Eforia Spitalelor, a fost și directorul Maternității din Pucioasa și după pensionare a lucrat la secția Ion Jalea din Constanța. El venea des să viziteze comuna și stătea câte 10 zile vara, la muzeu. Era respectat de toată lumea, pentru că aici și-a terminat școala primară.

După ce s-a pensionat, doctorul a donat 50 de opere și pentru Muzeul de Artă Constanța. Muzeul de la Topalu s-a înființat în 1960, iar Muzeul de Artă Constanța a fost deschis în anul 1961.

El a donat și Constanței 50 de tablouri, pentru că noi, din acel an, am devenit o secție a Muzeului de Artă Constanța. În total, aproape 300 de opere de pictură colecționate de doctorul Vintilă de-a lungul a 40 de ani au fost donate celor două muzee.

La Topalu, el a donat și 32 de lucrări de grafică, dar ele nu pot fi expuse, pentru că sunt foarte sensibile la lumină. Ar trebui să avem o cameră semi-luminată, dar pentru că nu există, noi acoperim geamul și le expunem timp de 3 luni, o dată la 3 ani, pentru a fi totuși expuse.

După pensionarea sa, din anul 1968 până în 1978 când a încetat din viață, doctorul Vintilă a lucrat ca muzeograf la secția Ion Jalea din Constanța, bineînțeles suplinit. Atunci l-am cunoscut eu și pot spune că era un om bun și generos”, povestește muzeograful Maria Buzatu.

 

Muzeul de Artă Constanța se judecă de 12 ani pentru a păstra donația făcută de dr. Vintilă

Pentru colecția ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, Muzeul de Artă Constanța se judecă de 12 ani cu Mario Vintilă, cel care a contestat deținerea colecției de către muzeu și a solicitat revocarea donației. Curtea de Apel Galați a decis recent, ca operele de artă, a căror valoare este estimată la câteva milioane de euro, să rămână la Muzeul din Topalu.

”Este un moment de mare bucurie pentru mine, pentru colegii mei, pentru iubitorii de artă și toți cei care au trecut măcar o dată pragul muzeului nostru.

În fond, este vorba de o bucățică din istoria culturală a acestei țări, care va încânta generații de acum înainte, este un fragment din cea mai strălucită etapă a picturii și artei românești, un dar neprețuit pe care doctorul Vintilă l-a făcut acestei comune și acestei țări și pentru care trebuie să ne luptăm în așa fel încât acesta să rămână intact”, a declarat pentru Dobrogea de Patrimoniu, directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan.

 

Un muzeu valoros, în casa părintească a doctorului Vintilă din comuna Topalu

Casa părintească a doctorului Vintilă, în care a fost amenajat Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, a fost formată inițial din 7 camere. Deoarece lucrările strânse de medic sunt numeroase, de-a lungul anilor au fost făcute extinderi, astfel că muzeul a ajuns să aibă 13 camere de expoziție.

Mulți turiști ajung la Muzeul din Topalu din curiozitate și rămân plăcut surprinși să vadă un muzeu cu lucrări atât de valoroase, în mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *