”23 noiembrie-Ziua Recunoștinței Constănțenilor”, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu

”23 noiembrie – Ziua recunoștinței constănțenilor”, este un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu. Ziua de 23 noiembrie are o însemnătate istorică, deoarece este data la care s-a instaurat oficial administrația românească în Constanța, în anul 1878. Cu această ocazie, Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și al Muzeului de Artă Populară, organizează marți, 23 noiembrie 2021, de la ora 13,30, un tur ghidat în Zona Peninsulară.

 

”23 Noiembrie – Ziua recunoștinței constănțenilor”, un eveniment care reface traseul autorităților române din noiembrie 1878

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu îi invită cu această ocazie, pe reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Consiliului Local Constanța și ai Prefecturii, alături de mass-media și de constănțenii interesați, la un tur în Zona Peninsulară, care va reface traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu țara.

 

Ghidul Cristian Cealera, reprezentant al MINAC, le va povesti participanților istoria clădirilor administrative în care autoritățile române și-au desfășurat activitatea din anul 1878.

 

Primul Palat Comunal Constanța – gravat pe o placă din granit, în Piața Ovidiu

 

În Piața Ovidiu, participanții la eveniment vor vedea și o nouă placă din granit, pe care este gravată fațada primului Palat Comunal, alături de o scurtă prezentare a clădirii de patrimoniu. Acest proiect al Asociației Dobrogea de Patrimoniu este realizat cu sprijinul Primăriei Constanța și susținut financiar de sponsorii MESTA Piatră Naturală și Banca Comercială Română. Proiectarea 2D pentru această placă a fost realizată de membrul Asociației Dobrogea de Patrimoniu, Diana Drăghici, studentă în anul IV la Facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu din București.

 

 

prima-primarie-a-constantei-palatul-comunal-muzeul-de-arta-populara-constanta

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu a gravat ”Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

 

Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

 

Timp de peste 60 de ani, palatul a fost sediul Direcției de Poștă si Telegraf, iar din 1970, clădirea găzduiește Muzeul de Artă Populară Constanta, care deține peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea.

 

Edificiul este monument istoric și a fost construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi.

 

Acest eveniment vine în continuarea celui organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu pe 14 noiembrie, ”Simboluri de Ziua Dobrogei”, pentru care au fost realizate alte două plăci din granit, una pe care este gravat un fragment din Proclamația Domnitorului Carol I către dobrogeni și a doua, pe care este gravată clădirea-emblemă a orașului Constanța, Cazinoul.

 

Turul ghidat va începe marți, 23 noiembrie 2021, de la ora 13,30, din fața Hărții Așezărilor Antice din Dobrogea (Parcul Arheologic din Constanța).

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu vă solicită sprijinul pentru a continua proiectele de promovare a clădirilor istorice

 

Asociația Dobrogea de Patrimoniu va continua acest proiect. Dorim să gravăm și alte monumente istorice reprezentative pentru Constanța, cu ajutorul sponsorilor și al constănțenilor care vor să facă donații.

 

Considerăm că avem nevoie de mai multe simboluri în oraș, că trebuie să cunoaștem mai bine istoria și poveștile clădirilor de patrimoniu, pentru a le aprecia mai mult.

 

Dacă rezonezi cu misiunea noastră, te așteptăm în echipa Asociației Dobrogea de Patrimoniu. Devino voluntar și te poți implica și tu, pentru a îmbunătăți, împreună, imaginea Constanței.

 

Poți susține și tu proiectele Asociației Dobrogea de Patrimoniu, cu o donație care poate fi făcută direct de pe site-ul nostru.

 

De asemenea, te încurajăm să redirecționezi 3,5% din impozitul pe venit, la începutul anului 2022, pentru a ne ajuta să mergem mai departe cu proiectele noastre, care sunt destinate întregii comunități.

 

Dacă ești persoană juridică plătitoare de impozit pe profit, te rugăm să redirecționezi până la 20% din impozitul pe profit pe anul în curs, către Asociația Dobrogea de Patrimoniu. În loc să ajungă la stat, banii tăi se transformă în proiecte frumoase pentru Dobrogea.

 

Chiar și microîntreprinderile ne pot ajuta să ducem mai departe poveștile despre patrimoniul cultural, material și imaterial al Dobrogei. IMM-urile pot redirecționa 20% din impozitul plătit statului, către Asociația Dobrogea de Patrimoniu. Este cea mai bună metodă prin care tu poți decide, în locul statului român, cum sunt cheltuite o parte din impozitele tale.

 

Vă mulțumim pentru sprijinul și încrederea pe care ni le acordați și promitem că vom oferi, la rândul nostru, transparență și proiecte frumoase pentru Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *